Welan var ett LAN-party i Örgryte, Göteborg som attraherade ca 100 gäster per LAN. Från början stavades namnet Wiiie-lan men stavningen fick ge vika till det enklare Welan, som dock fortfarande uttalades ”wiiie”!

De flesta av våra lan arrangerades i Nya Lundenskolans fritidsgård Stackens lokaler men vi var också i skolans aula och i gympasalen. Vi hade även några LAN-partyn på Vingagymnasiet i Kortedala samt i Härlanda fängelses aula. Welan fokuserade inte så mycket på CS eller andra mer seriösa skjutarspel utan arrangerade mest kreativa tävlingar och compos i små udda spel och äldre spelkonsoller. Sponsorer lyckades vi dock bra med både inom nätverk, gifflar, godis, kameror och tv-spel vilket gjorde att vi oftast hade fina priser trots vår något mindre storlek. Vi som arrangerade alla LAN, jag Jonathan, Adam, Eric, Anton, Christian, Daniel, Sander, Per, Bamsefar, Wictoria, Alexander, Max, Linnea m.fl. tyckte det var roligt att samordna allting, ordna sponsorer, fixa lokaler, få med sig skola och kommun m.m. De flesta av oss drog väl mer åt den tekniska biten och att wardrivea runt i nejden var roligare än att faktiskt spela spel. Vi uppskattade nog mest att umgås och ha trevligt genom flitigt arbete.

Ett roligt minne jag har som sätter lite kärnan på vad Welan vad för något är när bamsefar åker upp till Norge och lånar fiberutrustning för över 1 miljon kronor så att vi lyckas få egen dedikerad gigabit fiber samt gigabitfiber till varje bordsuttag runt 2006, allt upphängt i klädhängare och gaffatejp! Det var en alldeles lagom utrustning för ett gäng 15-18 åringar att hantera. På samma LAN-party hade vi även övervakningskameror, vilka dessvärre blev stulna.

Ett annat kul minne är när vi höll till i Härlanda fängelse. Det fanns tyvärr inget internet draget till lokalerna, vilket vi löste genom att en i crews bästa polares mammas dator fick agera wlan-router hängande från taket/väggen i gaffatejp. Detta var runt 2001-2003 då laptops knappt gick att få tag i under 20 000 kr, vilket var en ofantlig summa för oss alla …

När vi höll i Nya Lundenskolan fick vi inte heller något internet i början då reglerna i kommunen enbart tillät att skoldatorer var uppkopplade mot nätverket. Tur då att aulan på Nya Lundenskolan fanns mitt emot ett klassrum med nätverksuttag, bägge rummen hade dörrar med 5 cm glipor nertill, vilket gjorde att vi offrade en nätverkskontakt och en 15m kabel, knipsade av spärren som skall hindra nätverskabeln från att kunna ramla ur uttaget, satte upp kabeln och fick nät. Efter helgen kunde kabeln dras tillbaka utan att rörelsedäckarna löstes ut. 

De spelen som spelades på LAN:en var bland annat: Bump’n’jump, Elastomania, Battlefield, CS, Quake 3 arena och liknande.

Jonathan Lind

Compobidrag genom åren är blandannat:

Welan 3: http://welan.se/websites/wiiie-lan3/COMPOS/elma

Welan IV: http://welan.se/websites/wiiie-lan4/img/welaniv/ samt för vinnarna http://welan.se/websites/wiiie-lan4/tavling.html

Bilder går att hitta på: http://welan.se/foton/ Fullständigt bildarkiv hittas på http://welan.se/bildarkiv (Denna länk innehåller även lite bilder från andra LAN)

Ett exempel på Composchema för Welan IV

Vinnare i tävlingarna:Demo: RAMPKORV
Music: RAMPKORV
ASCII: RAMPKORV
Wild: knapp
GFX: Galathalion
Sandritarcompot: DOCKAN

Counter-Strike: Skånes vännerScenecompos, prepare to fight.

COMPOSCHEMA Allting är lite senarelagt pga problem.
Fredag: 20.00: scene, bmpbilder som handlar om farfar eller liknande.  
20.00: Worms Armageddon
21.00: Grillparty (Matunderhållning på BS, Matrelatera filmsnuttar lagar mat)
21:30: democompo, demokodning, basic, qbasic. (eventuellt på c64an) Koda något fint helt enkelt. lösa tyglar.
22:00: Quake 3 compo. alla mot alla maxfrags 100 top 3 mot varandra timelimit 20 minuter 1v1 timelimit 10 minuter på varje bana
24.00: SKATTJAKT!
02:00: Godnattsång för Johan Den som har Johan i sitt knä får Dark Dog!
02:10: Icy Towers 02:40: Scene, ljudcompo. Avslutas Lördag klockan 24:00
03:00: Sonic & Knuckles timeattack pc
03:20: BZflag Kör alla mot alla.
04:00: Enya (godnattsång)
04:00: Någon skall ha tagit ett kort på valfri person på lanet. Nu skall ni måla honom roligt

Lördag:
10:00: Starcraft Broodwar Tower Defence.
12:00: Warcraft 3 Tower Defence. Best of 3 olika banor.
13:00: Nätverket dras och samtliga skall äta frukost (Bulle med saft).
13:30: Hoppbollstävling. Snabbast på kortast tid.
14:00: Välkomstsång för Johan och hans mamma
14:10: Battlefield Vietnam
14:20: Jump’n’Bump på Bigscreenen, 4 spelare gama on bara.
16:00: Foto (fotografera något vackert, får redigeras i Photoshop eller liknande) avslutas klockan 19:00
16:30: Filmcompo, rolig film du har skapat själv? ge oss den.
17:00: Grillparty. Nu är det grilldags.
18:00: Kast med liten Macintosh (om ni har hittat den vill säga)
20:00: Typing of the dead Welans huvudcompo, Döda folk med ditt tangentbord se hur mycket poäng du får. ta en printscreen och skicka in.
21:00: Vaxa magen på scenen
21:20: Incredible Machine Bygg något roligt och skicka sen in ditt bidrag
22:00: Elastomania Elastomania dags, 2st banor alla mot alla först, 4 bästa.
23:00: Battlefield Nu gamar vi vanliga Battlefield
00:00: Kuru Kuru Kuririn Kör så långt som möjligt.
00:30: C-S 3on3 Anmäl ditt lag, någon i lag nummer 1 hostar. Inga fusk tillåtna.
01:00: Dan Dolme (Högst poäng) Fint spel. gama på och skicka in printscreen till crewn.
02:00: Starcraft BW

Söndag:
Överraskning
——————————————————————————–Demo——-
Info: Koda något fint demo på valfritt språk.Demot skall kunnas stänga av med ESC eller liknande.
Platformar som stödsSe specar för compoburkar.
Skärmlägen:640*480, 800*600 och 1024*768.
REGLER* Maximal exekveringstid är 8 minuter.* Maximal storlek på inlämnat bidrag är 12 megabyte.* All data i inlämnat bidrag måste vara unik, dvs det får inte innehålla  upphovsrättsskyddat material, alltså: du får inte använda någon annans  grafik och dyl.* Maximalt ett bidrag per grupp.
——————————————————————————–Music————-
Info: Egengjord musik i alla former.
Tillåtna format: Allting som låter.Musiken kan spelas i en spelare av kompositörens val (om möjligt).Bidraget kan också lämnas in som en CD-skiva med ett ljudspår.
REGLER* All musik i inlämnat bidrag måste vara unik, dvs det får inte innehålla  upphovsrättsskyddat material* Maximal längd på inlämnat bidrag: 4 minuter.* Maximalt ett bidrag per musiker.
——————————————————————————–Freestyle gfx————-
Info: Generell datorkonst i alla dess former. (ansi/ascii skall inte lämnasin till detta compo.) Vad som efterfrågas: Mycket kreativa bilder, abstrakta,konstnärliga. You name it. Vad som inte efterfrågas: I allmänhet dåliga, lågkvalitetsbilder, eller alster med t.ex. mycket “lånad grafik”.Tillåtna format: .BMP, .IFF, .PNG, .TGF, .JPG osv…

REGLER* All grafik i inlämnat bidrag måste vara unik, dvs det får inte innehålla  upphovsrättsskyddat material.* Minst TVÅ arbetsexemplar ska lämnas in. Flera arbetsexemplar är alltid bra.* Maximal dimension på inlämnat bidrag: 1024×768 pixlar i 32 bitars färg.* Maximalt ett bidrag per artist.


——————————————————————————–ansi/ascii gfx————–
Info: Den äldsta formen av PC-grafik.Tillåtna format: .ANS, .BIN, .ASC, .TXT

REGLER* All grafik i inlämnat bidrag måste vara unik, dvs det får inte innehålla  upphovsrättsskyddat material.* Minst TVÅ arbetsexemplar ska lämnas in. Flera arbetsexemplar är alltid bra.* Maximal dimension på inlämnat bidrag: 80×1000* Maximalt ett bidrag per artist.
——————————————————————————–paint gfx————–
Info: Måla en logga till welan i Paint eller liknande ritprogram.Tillåtna format: .BMP, .PNG.Du får använda vilka hjälpmedel du vill, såsom exempel ritplatta osv.

REGLER* All grafik i inlämnat bidrag måste vara unik, dvs det får inte innehålla  upphovsrättsskyddat material.* Dimension på loggan: 660*100* Maximalt hundrafemtiofem bidrag per artist.
——————————————————————————–paint gfx #2————–
Info: Måla något vackert i Paint eller liknande program.Tillåtna format: .BMP, .JPG, .PNG.Du får använda vilka hjälpmedel du vill, såsom exempel ritplatta osv.

REGLER* All grafik i inlämnat bidrag måste vara unik, dvs det får inte innehålla  upphovsrättsskyddat material.* Minst TVÅ arbetsexemplar ska lämnas in. Flera arbetsexemplar är alltid bra.* Maximal dimension på inlämnat bidrag: 1024*768* Maximalt ett bidrag per artist.
——————————————————————————–WiLD—-
Mer information under lanet.
——————————————————————————–Generella regler—————-
* Användaren måste kunna avsluta demot med för platformen  standardtangentryckning.* Med maximal tid/längd/etc menas hur lång tid bidraget maximalt kommer att  visas.* Alla inlämnade bidrag för måste vara packade med ZIP, redo för distribution.* Alla inlämnade bidrag får inte ha visats förut på någon liknande  tillställning.* Bara bidrag levererade före deadline kommer att medverka och visas upp i  tävlingen.* Om du vill släppa en bugfixad version av ditt bidrag, ge då den till Activitycrew.  Är den inlämnad efter deadline kommer den inte att visas. Den kommer  dock att finnas redo för distribution.* Scene Crews beslut kan INTE överklagas.* welan förbehåller sig rätten att fritt publicera inlämnade bidrag.


——————————————————————————–Compoburk PC————Amd Mobile 2.4ghzNvidia Geforce FX 5600 256mb ram.Memory: 768mb ddr 333mhz.Ljudkort: SoundBlaster LiveOperativsystem: Windows XP (senaste servicepack och DirectX).
——————————————————————————–Compoburk PC laptop—————-Processor: Pentium Centrino 1.5ghzRAM: 512MBGrafikkort: ATI RADEON 7500Ljudkort: SoundMAX Integrated Digital AudioOperativsystem: Windows XP (senaste servicepack och DirectX).
——————————————————————————–Compoburk C64—————
Processor: 6510A 1,02 MHzRAM: 64 kBGrafikkort: VIC IILjudkort: SIDOperativsystem: Gissa!Extra hårdvara: 1541
——————————————————————————–Compoburk XBOX—————-
Processor: PIII 733MHzRAM: 64 MBGrafikkort: 233MHz custom nVidiaLjudkort: XXX
Gamecompos i massor. se mer under lanet.
Vi kan även meddela att vi skall hoppa på bollar under lanet.

#welan@qnet