Tomi Kärnä, också känd som DOOMer, spelade datorspel på proffsnivå 1995-2001. Under den perioden spelade han bland annat för Clan 9, en av de bästa klanerna på den tiden. 1996 och 1997 blev han mästare vid Quake World Frag Fest.

När började du?

Jag började spela dataspel redan när jag var runt 10 år och fick en Commodore 64 i julklapp. Spela med kompisar i nätverk började jag med på allvar när DOOM släpptes 1993 och tävla började jag med 1995 när det arrangerades DOOM2-SM där jag kom på 2a plats och min bästa kompis som jag LANade och tränade med vann. När jag sedan började spela Quake 1996 så tog jag aliaset “DOOMer” för jag ville ha någon slags anknytning till spelet DOOM som var mitt absoluta favoritspel tills dess.

Vad innebar ditt engagemang?

Deltog bara eller tävlade som sagt men efter man gjort sig ett namn inom scenen så innebar min närvaro en viss tillströmning av “publik” och folk som ville se mig spela eller tom ha min autograf osv.

Vad hette det LAN du deltog i? Finns de kvar fortfarande?

Det var rätt så många olika, de mest kända är FragFest 96 som var första SM i Quake men kallades FragFest och sedan Quake SM 97 som även hette så. Var även på lite större LAN (dock inga priser) i Örebro och runt Stockholm, kommer inte ihåg va de hette men det var ju inte Dreamhack direkt =) Utan bara entusiaster som anordnade LAN för ca 20-30 personer. Inga av dessa finns kvar idag så vitt jag vet.

Hur länge höll du på? Aktiv fortfarande?

På tävlingsnivå höll jag på 1995-2001 ungefär, efter det spelade jag fortfarande Quake 3 men bara på skoj och ofta även under olika “hemliga” alias.

Vilka problem mötte du?

Inga problem förutom tufft motstånd ibland

Till vilka åldersgrupper riktade sig de LAN du deltog i? Hur märktes det?

Det var till alla, det fanns allt från 14-åringar till 40-åringar.

Hur många utövare/besökare har dessa LAN lockat?

Fragfest: 96 var det ca 50 tävlande och 20 som tittade på. Quake SM 97 var det ca 150 tävlande och kanske 50 som tittade. LAN:en som inte var tävlingar var oftast ca
20-30 pers som sagt.

Fanns det några kringarrangemang?

Nej var bara spela spel och då Quake till 99% av tiden typ

Hur har LAN-kulturen utvecklats sedan du började?
Vet inte riktigt mer än vad jag har sett hur Dreamhack har utvecklats och det har ju verkligen exploderat på alla sätt och vis i både storlek och kringarrangemang m.m. Egna “privata” mindre LAN har jag inte någon koll på sedan jag slutade.

Har du haft nytta av din tid som spelare inom andra områden i livet?

Nej inte direkt mer än att jag blev väldigt resvan då jag fick åka världen runt och tävla i så många olika länder.

Vilka trender har varit mest tonsättande?

Vet ej. Kan väl dock säga att efter den första “internationella tävlingen” då laget jag spelade i 1999 bjöd in USAs bästa lag att möta oss på Café 9 i Stockholm och vi slog dom med 8-2 i matcher så “exploderade” de internationella tävlingarna i Quake och vi samt andra åkte till USA för att delta i deras stora tävlingar och vi blev inbjudna till Ryssland att möta deras bästa lag m.m. Så det var nog startskottet till det vi ser idag på TV m.m. där lag tävlar mot varandra internationellt i stora tävlingar om enorma prispengar.

Några anekdoter från arrangemangen?

Det var en otroligt rolig och spännande tid, just att kunna tävla i något man egentligen bara gjorde för nöjes skull och chansen att faktiskt kunna tjäna pengar på det också, ja det var ju bara en stor bonus. Att folk kommer ihåg en och pratar om en, och Quake, 20 år senare är ju helt fantastiskt och visar ju bara på Quakes storhet, inte bara som spel utan även som det som egentligen gav födsel åt den internationella tävlingsscenen inom e-sport och begreppet “dataspelsproffs”.

Daniel Lehto

Artikel från Aftonbladet om Clan 9:

http://wwwc.aftonbladet.se/it/9903/28/quake.html