Logotypen för Mäss och människor
som var baserade i Skellefteå.

När jag ringer upp Andreas Lindmark efter att ha raggat kontakter inom LAN-communityn via sociala medier, svarar han nästan genast. Hans dotter ligger och sover, så det passar bra för intervju. Andreas berättar att han egentligen inte varit en flitig LAN-besökare, utan egentligen bara besökt ett riktigt LAN.

”Det var ett LAN i Skellefteå , minns inte exakt vilket år det var, men 95-96 någon gång”, berättar han. ”Möss och människor anordnade det i alla fall och det var ett ganska litet event på Balderskolan, gymnasiet, och jag fick höra talas om det genom en klasskompis. Jag tror det även kan ha suttit uppe några affischer om det, men det var han, min kompis David som drog in mig där. Det var första året på gymnasiet. Min kompis var Atarikille. LAN:et var i skolans lokaler, i början av sommaren och hade ett sommartema. De hade bland annat en tävling, som gick ut på att man skulle göra ett demo, ett spel eller grafik, och det skulle då ha sommartema. Det var ett litet LAN, med omkring trettio deltagare.”

Medan de flesta andra satt och spelade spel, berättar Andreas att han med sin 486SX inte deltog i själva spelandet.

”Min dator orkade inte med det, det var ingen speldator, så jag kunde inte spela spel. De andra spelade Command & Conquer och Quake 1, tror jag det var. Tävlingen på LAN:et vanns av Erik Eklund som höll på med Ataridemon, något han var ganska ensam om där. Jag kom tvåa med ett pc-spel som jag gjort med en kompis. Spelet gick ut på att man skulle klippa en gräsmatta, men det gick inte att vinna för gräset växte upp lika fort som man klippte det. Det var ett bra sommartema, tänkte vi.”

På prisbordet fanns en mängd priser som vinnarna fick välja bland.

”Vinnaren valde en hängmatta, vi valde en Commodore 64 med spel. Det var en liten tillställning, men kul.”

Andreas berättar att Möss och människor levde en tynande tillvaro då på nittiotalet.

”Men Skellefteå datorförening var rätt aktiv. Man hade inte internet hemma då, så det gav en del att åka till ett LAN för att spela. Möss och människor lade till slut ned, men Skellefteå dataförening fanns kvar. De var det lite nördigare gänget, om man får säga så. Mycket Linux och fokus på programmering och allmän IT-kunskap, medan Möss och människor var mer cool kids, med Mac och Amiga och med mer fokus på skapade i form av bild och musik.”

Efter LAN:et deltog Andreas inte så mycket i den världen.

”Nej, jag har inte varit på så många LAN, så det ångrar jag lite grann”, avslutar han innan jag tackar för honom för hans tid och för att han ville vandra ned längs minnets brokiga stigar tillsammans med mig.

Daniel Lehto